Ehliyet, araç kullanmaya hak kazanan kişilere verilen kimlik olduğuna göre, ehliyeti alabilmek için bazı aşamalardan geçmek gerekmektedir. İlk aşama gerekli evrakların tamamlanarak sürücü kursuna teslim ederek belirlenen ders programına katılmaktır. Bu aşamada teorik olarak ilk yardım dersleri, motor ve trafik ile ilgili dersler görülmektedir ve kurs süresi bitimi sonunda test sınavına girerek 70 üzeri puan alınmasının gerektiği aşamadır.
İkinci aşama ise direksiyon dersi aşamasıdır ve uygulamalı olarak teorik bilgilerin tatbik edilmesi ile gerçekleştirilen bir çalışmadır. Direksiyon eğitimi önemlidir çünkü insan hayatı önemlidir. Trafikte her gün binlerce, milyonlarca araç seyir halinde bir yerden bir yere savrulmaktadır. Belli bir eğitim ve kontrol mekanizması olmaması gibi bir alternatifi düşünmek bile mümkün değildir.
Trafik kameraları, radarlar, trafik polisleri, hız sınırı panoları trafik ışık ve levhaları hep kazaların olmasını engellemek ve trafiği kontrolde tutmak için düzenlenen bir sistemdir. Trafik başı boşluğu, bencil davranmayı kuralları ihlal etmeyi kabul etmez. Medeni toplumlar trafik kazalarının olmadığı veya en az olduğu toplumlardır.
Başarmam İçin Nasıl Bir Eğitim Almalıyım.
Aracınız var fakat garajda bekliyor ya da evin diğer bireyleri kullanıyor siz bir türlü cesaret edip direksiyona oturamıyorsunuz. Veya araba almayı planladınız fakat başaramam, trafiğe çıkamam diye korkuyorsunuz. Hatta ehliyetiniz var ama maalesef sadece kimlik olarak işinize yarıyor. Ne mi yapmalısınız en kısa sürede bir sürücü kursuna gidip direksiyon dersi eğitimi görmek istediğinizi, başaramayacağınız dan korktuğunuzu belirterek destek istemelisiniz.
Ehliyetiniz yok ise sıfırdan kursa başlayıp donanımlı bir sürücü olarak kendinizi yetiştirmeli ve öz güveninizi kazanmalısınız. Evvelce ehliyetiniz olup da trafiğe çıkamıyorsanız, sadece direksiyon dersi eğitimi üzerine ders görerek pratiğinizi artırmalı uygulamalı olarak güvenle aracınızı kullanabilecek seviyeye ulaşıncaya kadar araç kullanmalısınız. Sadece ilk direksiyon dersi geniş alanlarda aracı tanımak amaçlı olmalı, sonra sakin yollarda trafik akışına göre uygulamalar yapılmalıdır.
Ne zaman güvenle ana yola çıkma cesaretinizi kazanırsanız o zaman trafiğe çıkmalısınız. İnsanlar bilmedikleri şeylerden korkarlar, bildikleri, öğrendikleri hiç bir şey onları korkutmaz, bu nedenle direksiyon derslerinde öğrendiğiniz davranışlar zaman içinde reflekse dönüşerek işinizi kolaylaştıracaktır. Siz yeter ki isteyin ve ehliyetinizi kimlik amaçlı kullanmaktan vazgeçin.
Özel direksiyon Dersi Faydaları
Özel direksiyon dersi çok önemli olmasının tek ve çok geçerli bir nedeni vardır, o da insan hayatının değerli olmasıdır. Teorik bilgiler okunur, öğrenilir, ancak hangi konu olursa olsun zaman içinde hafıza, edinilen bu bilgileri yavaş yavaş silmeye başlar. Oysa tatbik ederek yani uygulamalı olarak yapılan çalışmalar asla unutulmamaktadır.
Direksiyon eğitimi de böyledir. Direksiyon dersi sırasında sürücü adayı öğretmen nezaretinde, belli kurallara uyarak, aracı kullanmayı öğrenir ve sık sık farklı pozisyonlarla tekrarlar yaparsa unutması asla mümkün değildir. Direksiyondaki sürücü adayının yanına oturan eğitmen önceleri sakin trafikte ders verirken aday öz güven kazansın diye daha sonra yoğun trafiğe de girmesine izin vermektedir.
Trafikte pratik çok önemlidir ve hızlı karar vermek, manevra kabiliyetini artırmak, refleksi ve dikkati sürekli olarak tetikte durmak ve tabi trafik levha ve işaretlerine de riayet etmek çok farklı kazalara sebep olma riskini ortadan kaldırmaktadır. Direksiyon dersi adaya bunları kazandırır. Trafikte ben hatasız kullanıyorum diyerek fazla rahat davranmakta risk oluşturabileceğinden, karşı tarafın yani trafikteki diğer araçların hata yapabileceği riski de akıldan çıkarılmamalıdır.
Direksiyon Dersi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir.
Sürücü adayları ehliyet alabilmek için bazı evrakları tamamlayarak sürücü kurslarına müracaat etmelilerdir. Milli Eğitim Müdürlü ve Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile yürütülen ehliyet ve direksiyon dersi eğitimi, yapılan test sınavından sonra uygulamalı olarak en ince detaylara kadar direksiyon öğretilen adaylar eğitimlere tabi tutulmaktadırlar.
Eğitim süresi bitip yazılı sınavından da 70 ve üzeri puan alınması durumunda direksiyon dersi eğitimi sınavına tabi tutulan sürücü adaylarının her hatada puanları kırılacağından son derece ve sakin bir biçimde aracı çalıştırması ve eğitmenin verdiği talimatlara uyması gerekmektedir.
Öncelikle ilk direksiyona oturur oturmaz koltuk ayarı, aynaların ayarı yapılmalı ve emniyet kemeri takılarak ve vitesi boşa getirerek kontak açılmalıdır. Debriyaja basarak vitesin 1’e alınması, el fireni indirilip sinyal verildikten sonra aynı tempoda bir taraftan debriyajdan ayak çekilirken diğer taraftan gaza yavaş yavaş basılması gerekmektedir.
Gaz pedalına basarak vites 2 ye alınır ve daha sonra eğitmenin vereceği talimatlar doğrultusunda dur, kalk, park et, şerit değiştir gibi isteklerine uygun biçimde kurallara uyarak, heyecan yapmadan, panik olmadan ve refleksleri yerinde kullanarak direksiyon eğitimi sırasında öğrenilenler uygulanmalıdır.
Direksiyon Fobisi ve Nedenleri
Sürücü adaylarına aracı tanıtarak, arabayı çalıştırmadan önce yapılması gerekenleri, yani ön hazırlıkları, kalkış ve park ediş gibi konuları öğreten, trafik kurallarına uyarak panik yapmadan direksiyon hakimiyetini kazandıran direksiyon dersi eğitmenleri, sürücü adayları hakkında da ön bilgi edinmelidir.
İlk kez ehliyet alıp hiç araç kullanmayan bir kişi mi, yoksa daha önce ehliyet aldığı halde trafiğe çıkamıyor mu, özel fobileri ve panik ataklık, heyecan gibi sorunları var mı bunlar sorgulanmalı ve sürücü adayına bu şekilde yaklaşılmalıdır.
Trafikte araç kullanmak dikkat ve öz güven ister, aday bunları yerine getirirse araba kullanamama gibi bir problem yaşanmaz. Fakat kimi zaman ciddi trafik kazası geçirerek artık direksiyona oturamayan kişiler için de formüller geliştirilmiş ve öz güvenini geri kazandırarak tekrar trafiğe çıkabilme cesareti sağlayarak direksiyon dersi de verilmektedir.
Trafik kurallarına titizlikle uyulması halinde kaza riski çok zayıf bir ihtimal olup, bu da karşı taraftaki yani trafikteki seyir halindeki diğer sürücüden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de her ne kadar dikkatli araç kullanılsa da karşı tarafın hata yapma riskini göz önünde tutmak gerekmektedir.
Araç Kullanma Becerisinin Önemi
Araç kullanmak yetenek işidir. Herkes ehliyet alamaz, hatta ehliyet alsalar dahi trafiğe çıkamayan çok sayıda kişi bulunmaktadır. Uzun süre sürücü kursuna devam ederek bilgi edinen adaylar daha sonra uygulamalı direksiyon dersi eğitimi görerek araç kullanmayı öğrenirler. Çoğu zaman direksiyon kursları yetersiz olduğunu fark ederek ayrıca özel direksiyon dersleri alanların sayıları da oldukça fazladır. Fakat tüm bu çabalara rağmen hala trafiğe çıkamayan sürücü adayları bulunmaktadır.
Aşırı heyecan, panik atak rahatsızlığı, dikkat dağınıklığı, refleks yavaşlığı gibi pek çok neden manevra becerisini düşüreceğinden böyle bir sürücünün trafiğe çıkması hem kendisine hem de trafikteki diğer araçlara hatta yayalara bile zarar verebileceğinden son derece tehlikelidir.
Frene basmak yerine gaza basmak gibi ciddi bir hatayı yapan ve kazaya sebep olan kişiler de bulunmaktadır. Bu nedenle bu tür sıkıntıları olan kişiler hem psikolojik destek almalı hem de az trafikli alanlarda direksiyon dersi desteği ilene kadar çok pratik yaparsa o kadar çok manevra kabiliyetini artıracağından son derece önemli bir konu olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
Bayandan Özel direksiyon Dersi
Ehliyet kursu için belirlenen sürenin sonunda direksiyon dersi görülmesi de gerektiğinden özellikle bayan adaylar, bayan öğretmenle çalışmak istemektedirler. Bunun nedeni de çoğunlukla daha rahat davranabilmek ten kaynaklanmaktadır. Bay veya bayan öğretmen olsun aynı kurallar öğretilmekte, pratik kazandırılarak sürücü adayına öz güvenli olma cesareti verilmektedir.
Araç içine ilk oturuş ile yapılması gereken koltuk ayarı, ayna ayarı ve emniyet kemerinin bağlanması ile başlar. Direksiyon dersi manüel veya isteğe bağlı olarak yarı otomatik araçlar için ayrı ayrı kalkış, park ediş, araç sollama, şerit değiştirme, rampada durup geri kaçırmadan tekrar devam etme gibi pozisyonlarda pratiklik kazanmak, refleksleri geliştirmektedir. Bu pozisyonlar öğrenilirken özellikle bayan sürücü adaylarının bayan bir eğitmenden ders almak istemeleri ise en doğal hakları olarak görülmektedir.
Trafik kurallarını iyice öğrenip uygulamak, sinyalleri doğru ve zamanında kullanmak, farları mecbur kalmadıkça uzunları yakmadan kullanmak ve karşı taraftan uzunları yanarak gelen araçların farlarına bakmamak gerekmektedir. Hızla artan nüfus, büyük şehirlere göç ve taşıt sayısının artması trafiğin yoğunlaşmasına neden olduğundan kaza riski de artmaktadır.
Araç Kullanmaktan Korkanlar
Ehliyet kursları, belli bir program içinde motor, trafik, ilk yardım ve direksiyon dersleri vererek sürücü adaylarının donanımlı bir şekilde trafiğe çıkabilmelerini sağlayan milli eğitim müdürlüklerine bağlı kurumlardır. Sürücü adayları aracı tanıyıp, trafik kurallarını teorik ve uygulamalı olarak öğrendikten sonra, direksiyon kursu üzerinde pratik kazanmak için öğretmen nezaretinde araç kullanmaktadırlar. Çünkü direksiyon hakimiyeti, trafiğe çıkma cesareti ve reflekslerini tempolu kullanabilme gibi davranışlar, trafiği yoğun olmayan yerlerde yapılan çalışmalarla pekiştirilmektedir.
Direksiyon kurslarında, hem manüel hem de otomatik vitesli araç kullanımı öğretilir. Sürücü kursu ve özellikle de direksiyon dersi öğretmeninin bayan olmasını isteyen kişilere bu fırsatı da tanınmaktadır. Sürücü adayına direksiyon dersi vermeden önce evvelce bir bilgisi olup olmadığı, heyecan ve panik ataklık durumlarının bulunup bulunmadığı ve daha önce direksiyonda yada sürücü yanında otururken kaza geçirip geçirmediği öğrenilerek buna göre davranılmalı, empati kurarak ve psikolojik olarak adayı trafiğe çıkmaya hazırlamalıdır.
Ehliyeti olduğu halde bazı nedenlerle uzun yıllar araba kullanmayan fakat artık kullanmak durumunda olan kişiler de direksiyon dersi takviyesi olarak özel direksiyon dersi alabilmektedir.
Hizmet & Eğitim & Bilişim sektöründe faaliyet gösteren firma için Direksiyon Geliştirme telefon numarası 2122172911 faks numarası 2122479119 olarak kayıtlıdır.
Ayrıca www.direksiyonkursu.com internet sitesi üzerinden veya iletisim@direksiyonkursu.com adresine e-posta göndererek Direksiyon Geliştirme firmasına ulaşabilirsiniz. Firmadaki yetkili kişi ismi: İsmail Yula
Yukarıdaki haritada Direksiyon Geliştirme firmasının yaklaşık konumu gösterilmiştir. Firmanın tam konumuna ulaşmak için yazılan adresi navigasyon cihazınıza girebilir veya firmayı telefon ile arayarak yol tarifi isteyebilirsiniz.